Vse legende

V življenju ni izgubljenih bitk, so le dragocene izkušnje. V legendi se skriva genialnost, moč in pogum, katerih zmes jo ob trdem delu pripelje povsem na vrh, pa naj bo to vrh osemtisočaka, košarkarskega obroča ali naleta letalnice. Ker le tako se rojevajo prave legende, pravi karakterji. Skozi čas. Legendarne misli izbranih legend so z nami delili za vas. Ker ste našli navdih za branje, je tu branje za vaš navdih.

Rajmond Debevec

#Legendarni olimpionik, ki je med nami od nekdaj za vselej

Rajmond Debevec je v popolnem središču tistih, ki so za Slovenijo na olimpijskih igrah naredili največ. V neverjetno dolgi in uspešni karieri, ki je celo za strelce nekaj izjemnega, je pri 37 letih osvojil zlato olimpijsko kolajno.

Legenda

Rajmond Debevec

Miroslav Cerar

Bog konja se vrača na legendarni Olimp

Legenda je sicer dandanes večkrat zlorabljena oznaka. Zaslužili bi si jo namreč redki. Zagotovo so med njimi tisti, ki se s talentom rodijo, s trdim delom pa značaj zgradijo. Do višav. Do tja, ko se višje ne da.

Eden takšnih je Miroslav Cerar.

Legenda

Miroslav Cerar

Marija in Andrej Štremfelj

Legendaren občutek resnice, ki osvobaja

Obstaja nevidna rdeča nit usode, ki povezuje sorodni duši, pravi himalajska legenda. Te niti nihče ne more pretrgati. Nekdo nad nami nit ovije okoli gležnjev tistega para, katerega usoda želi, da se poveže. Rdeča je barva privlačnosti in želje. »Plezanje je v naši družini kot dihanje, zatorej brez njega enostavno ne moremo,« pravita v en glas
soustvarjalca alpinističnih presežkov, legendarna zakonca Štremfelj.

Legenda

Marija in Andrej Štremfelj

Ing. Janez Gorišek

#legenda, ki že več kot sedem desetletij premika meje v letenju na smučeh

Inženir Janez Gorišek, rojen leta 1933, je bil uspešen smučarski skakalec, reprezentant, olimpijec leta 1956 v Cortini d Ampezzo, svetovni študentski prvak in rekorder skakalnice v St. Moritzu. Bil je tudi eden prvih skakalcev z rokami ob telesu. Avstrijci so pisali, da gre za športnika, ki skače v
»Tropfenstilu«, torej v obliki kaplje.

Legenda

Ing. Janez Gorišek

Ljudski vrt

Legendarni stadion je spregovoril

Kultni nogometni stadion, dom najuspešnejšega slovenskega nogometnega kluba Maribor in težko osvojljiva trdnjava slovenske nogometne reprezentance, ima zanimivo zgodovino. Na mestu, kjer danes stoji, je namreč Jožef Langer leta 1843 zasadil drevesa in nastal je javni drevesni park Volksgarden. Kasneje so park prodali Občini Maribor pod pogojem, da se ohrani ime. Ljudski vrt je torej že od samih začetkov namenjen - ljudem.

Legenda

Ljudski vrt

Tomo Česen

#legenda, ki je pisala zgodovino svetovnega alpinizma

Alpinizem je edina športna disciplina, v kateri Slovenci že več kot 40 let krojimo svetovni vrh. Tomo Česen, rojen leta 1959 v Kranju, je eden tistih, ki je slovenski alpinizem zapisal visoko, tako visoko, kot ga takrat ni še nihče. V svoji relativno kratki alpinistični karieri je stal na vrhu malo časa, a dovolj dolgo, da so se njegova dejanja prelila v dediščino človeštva.

Legenda

Tomo Česen

Dušan Mravlje

#legenda, ki je pretekla tri celine

Dušan Mravlje, rojen leta 1953, je slovenski ultramaratonski tekač, ki je dosegel prek 60 zmag na ultramaratonih. Pretekel je tri celine (Severno Ameriko, Avstralijo in Evropo), skupaj v življenju pa prek 300.000 km. Med drugim je leta 1986, ko je zmagal na znamenitem teku Cagliari-Sassari v Italiji (254 km), kar za štiri ure izboljšal rekord proge.

Legenda

Dušan Mravlje

Petra Majdič

#legenda je pred začetkom OI v Pjongčangu poslala jasno sporočilo

Petra Majdič je osvojila 24 zmag v svetovnem pokalu, kar jo uvršča med najuspešnejše tekmovalke v teku na smučeh vseh časov. Slovenski in svetovni športni javnosti se je za večno vtisnila v spomin z neverjetno in legendarno zgodbo na olimpijskih igrah v Vancouvru 2010, kjer je kljub štirim
zlomljenim rebrom osvojila bronasto medaljo.

Legenda

Petra Majdič

Veselin Vujović

Kdor preživi, postane #legenda

Veselin Vujović je postal legenda že kot igralec, saj je osvojil zlati medalji na olimpijskih igrah 1984 in na svetovnem prvenstvu 1986 ter bil s strani IHF leta 1988 imenovan za najboljšega rokometaša na svetu. Slovenski javnosti se je vtisnil v spomin kot selektor naše reprezentance, s katero je osvojil izjemen uspeh - bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu 2017.

Legenda

Veselin Vujović

Ivo Daneu

Od Poleta do Trbovelj, vmes pa #legenda osvojila ves svet

Pred 80 leti se je rodil v Mariboru. Pred 70 leti se je z družino vrnil s prisilnih let v Srbiji na Štajersko, kjer je začel igrati košarko pri Poletu. Pred 60 leti je z Olimpijo prvič postal
jugoslovanski prvak. Ta dosežek je ponovil še petkrat. Vmes si je nadel reprezentančni dres, za Jugoslavijo je zbral kar 209 nastopov. Pred 50 leti je postal najbolj koristen igralec svetovnega prvenstva v Urugvaju, z Jugoslavijo si je nadel srebrno kolajno.

Legenda

Ivo Daneu

O projektu

Serija kratkih filmov #NALEGENDE temelji na osebnih izpovedih legend in njihovih navdihujočih življenjskih zgodbah, ki jih sicer predstavlja tudi legendarna znamka Pivovarna Laško.

Pivovarna Laško je tudi zvesti partner slovenskega športa, in vsak kratki film predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi svojih dosežkov v očeh ljudi postali legende.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.